15 interessante geldfeiten die je waarschijnlijk niet wist

We zijn geobsedeerd door geld; we kunnen er geen genoeg van krijgen. Heb je je ooit afgevraagd waar de term «geld» vandaan komt? Wij op de site Znaki vertellen je meer over het woord currencies https://znaki.fm/nl/currencies/.

Mark Twain zei ooit dat geld de wortel is van alle kwaad…. Paul beschreef het op een andere manier: de liefde voor geld is de wortel van alle kwaad. Het is geëvolueerd van een eenvoudig ruilmechanisme tot de enorm ingewikkelde structuren die we in ons dagelijks leven gebruiken. Hier is een caleidoscoop van 20 interessante feiten over currencies.

  1. Voordat geld uit biljetten en munten bestond, werden deze voorwerpen als betaalmiddel gebruikt: schelpen, ivoor, klei, levende dieren en graan. Zolang het deelbaar en schaars was, kon het als «geld» worden beschouwd.
  2. De naam money komt uit het Midden-Engels: van het Oudfranse «moneie,» van het Latijnse «moneta,» «munt» of «geld,» oorspronkelijk een titel van de godin Juno, in wiens tempel in Rome geld werd geslagen.
  3. De eerste banken waren waarschijnlijk religieuze tempels omdat de beveiliging altijd streng was.
  4. De eerste gegevens over leningen, deposito’s, geldvalidatie en ruil werden opgetekend in Babylon (of het oude Griekenland) in de 18e eeuw voor Christus.
  5. Pythius, een commerciële bankier uit Klein-Azië in de 5e eeuw voor Christus was de eerste geregistreerde bankier. Hij bood de Perzische koning Xerxes aan 4 miljoen gouden munten te geven voor zijn oorlogskosten – Xerxes weigerde en gaf hem in plaats daarvan 7000 munten.
  6. De term «schaken» is afgeleid van het schaakspel. De koning in schaak zetten betekent dat zijn keuzes beperkt zijn, net als een hedendaagse cheque die de mogelijkheden voor vervalsing en verandering beperkt.
  7. De Tempeliers gebruikten tussen 1118 en 1307 een chequesysteem om hun pelgrims van reisgeld te voorzien. Ze werkten ongeveer zoals reischeques dat vandaag de dag doen.
  8. De term «faillissement» komt van twee woorden bancus betekent bank in het Latijn waarop bankiers hun handel dreven op de markt en ruptus betekent gebroken – zodra de bankier niet langer handel kon drijven, werd de bancus gebroken om aan te geven dat de bankier failliet was.
  9. De twee oorspronkelijke munteenheden van Amerika waren het Britse pond en de Spaanse dollar. De eerste Amerikaanse munt die ooit werd uitgegeven was slechts $2.000.000. Het werd in 1775 uitgegeven door de Amerikaanse overheid. Het werd in 1775 uitgegeven door het Continental Congress. Bij elke nieuwe uitgifte devalueerde dit geld gestaag ten opzichte van het Britse pond en de Spaanse dollar.
  10. Het $-symbool is afgeleid van het Spaanse dollarteken. In 1782 overwogen de VS om de Spaanse peso als munteenheid van het land in te voeren. De afkorting voor de Spaanse peso (PS) veranderde later in $.
  11. Het Amerikaanse «$» teken werd al lang gebruikt om buitenlandse valuta weer te geven voordat de eerste Amerikaanse dollar werd uitgegeven in 1875. Niet alleen dat, maar het «$» symbool stond nooit, en staat ook nu niet, op Amerikaanse munteenheden.
  12. In 1932 werden er tijdelijk houten biljetten gemaakt en gebruikt in Tenino, Washington, omdat er toen een groot geldtekort was en hout ruim voorhanden was.
  13. Het grootste biljet ooit in omloop was 1.000.000.000.000.000.000.000.000. Het was de Millard Hungarian Pengo, uitgegeven in 1946. In die tijd was het in de VS slechts $,20 cent waard.
  14. De eerste geldautomaat ooit was in 1967 bij Barclays Bank in Londen. Het werd uitgevonden door John Shepherd-Barron terwijl hij een bad nam in zijn badkuip, althans dat beweerde hij. Raad eens? Die geldautomaat bracht geen kosten in rekening….
  15. In 1980 kwam de eerste geldautomaat naar Ierland – Stillorgan Shopping Centre om precies te zijn en bij de Bank of Ireland branch…. en ondergetekende was de junior bankier die de machine bediende (eigenlijk laadde!).
Esta web utiliza cookies propias y de terceros para su correcto funcionamiento y para fines analíticos. Contiene enlaces a sitios web de terceros con políticas de privacidad ajenas que podrás aceptar o no cuando accedas a ellos. Al hacer clic en el botón Aceptar, acepta el uso de estas tecnologías y el procesamiento de tus datos para estos propósitos. Ver
Privacidad